Nörogelişimsel Testler Nelerdir?

 

Peabody Resim-Kelime Testi:

2.5-12 yaş arasındaki çocuklara uygulanan test, resimlerle kelime (kavram) gelişimini saptamayı amaçlamaktadır. Test, çocuktan, kendisine söylenen kelimeye uygun olan resmi bulup numarasını söylemesi ya da resmi göstermesi istenerek uygulanır.

Gessel Gelişim Figürleri Testi:

2.5-6 yaş arasındaki çocukları gelişimsel olarak değerlendirmek için kullanılır. Gelişim ve olgunlaşma sürecindeki aşamalar için elde edilmiş normlara göre bebeğin gelişimi değerlendirilir. Belli davranışların varlığına ya da yokluğuna bakılarak uygulanan bir testtir. Test sonucunda bebeğin gelişim yaşı ve zeka yaşı belirlenir.

Koppitz İnsan Çizimi Testi:

5-12 yaş arasındaki çocukları duygusal ve gelişimsel olarak değerlendiren insan çizimi testidir. Test sonunda çocuğun yaşadığı duygusal sorunlar ve genel zeka düzeyi belirlenir.

Bender Gestalt Görsel Motor Testi:

5-10 yaş arasındaki çocuklara uygulanan test görsel motor algılamayı ölçmeyi amaçlamaktadır. 9 geometrik şeklin kopya edilmesi şeklinde uygulanan test, öğrenme bozukluğu tanısında, görsel algılama bozukluğunu ve organik yönlü belirlemek için uygundur.

Sağ – Sol Lateralleşme Testi:

6 yaş üzeri bireylere uygulanan test elde ve gözde lateralleşmeyi ölçen performans testidir. Okul olgunluğunu ölçme ve özel okuma bozukluğunu (disleksi) tespit etme süreçlerinde kullanılır.

Sözel Bellek Süreçleri Nöropsikoloji Testi:

Anlık bellek, kısa süreli bellek ve uzun süreli bellek ölçülür. Sözel ve görsel dikkate yönelik soruların performans sonuçları ile bellek süreçleri hakkında nörolojik değerlendirmeler yapılır.